Nathasja van Rosse

Klassiek Gitaar

"Muziek en stilte: een magisch verbond"


Nathasja van Rosse gaf al vanaf jonge leeftijd concerten en was zij te beluisteren op de radio en televisie. In 1987 speelde ze op het openingsconcert van het World Trade Centre (Rotterdam) in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Haar middelbare school volgde Nathasja op de Rotterdamse Havo voor Muziek en Dans.

Nathasja studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam en daarna in Graz (Oostenrijk) bij Prof. Leo Witoszynskyj. Ze sloot haar masters in 1999 af bij Zoran Dukic te Den Haag, met prachtige resultaten. Er volgden masterclasses met grote hedendaagse gitaarvirtuozen als David Russell, Alvaro Pierri, Pavel Steidl en Carlo Marchione. Dit resulteerde in successen bij verschillende internationale competities (o.a. KutnaHora, Tsjechië  en Volos, Griekenland), alwaar zij vaak als finaliste te horen was. 

Sinds haar cd-debuut Guitar Music of South-America (2000) wordt Nathasja gezien als een van de belangrijkste interpretators van de Spaanse gitaar en was zij te gast op een groot aantal internationale gitaarfestivals als concertgitariste, docente en jurylid. In 2005 won ze de docentenpluim van de EGTA met haar Young Talent Class. In 2006 was ze samen met de bekende jazzgitarist Olaf Tarenskeen op de veel geprezen tournee Roots+. In 2007 speelde ze de Dream Dancer tour met steelstring virtuoos Peter Finger. Nathasja speelde recitals over de hele wereld, zoals de USA, Canada, Duitsland, Turkije, Oostenrijk, Griekenland en Nederland. 

Naast haar carrière als sologitariste heeft Nathasja een prachtige professionele school voor gitaar in Rotterdam opgezet: De Gitaaracademie (2009). Intussen is de honderdste leerling daar ondergebracht in het team van experts in alle stijlen gitaar. Verder is ze oprichtster van Stichting GitaarPodium Rotterdam (2007) en Stichting Muziekcentrum Noord (2012) en geeft zij les in Rotterdam op haar Gitaaracademie en in De Gitaaracademie Lochem (Achterhoek).